Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mi a szerepe a műkönnynek és egyáltalán a könnynek a szemünk működésében, egészségesen tartásában.
Biztosan veled is előfordult már, hogy valamiért irritáltnak érezted a szemed – belement valami, száraz volt vagy éppen csípett. A legtöbb hasonló szemproblémára a szemcsepp jelenti a megoldást: annyi féle és fajta szemcsepp létezik ma már, hogy nincs olyan probléma, amit en tudnál megoldani vele, ha bemész egy optikába vagy patikába. Pontosan ezért nehéz kiválasztani  a legjobbat vagy a legmegfelelőbbet is.
VISZONT, elsősorban tisztáznunk kell, hogy a szemünk életében mi a jelentősége magának a könnynek, hogy ezután megértsük a műkönny használatának fontosságát.

  • nedvességet biztosít a szaru- és kötőhártya számára
  • jó látáshoz szükséges egyenletes felszínt biztosít
  • segít a szaruhártyaréteg oxigénnel és különböző tápanyagokkal való ellátásában,
  • védelmet biztosít a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben.

Jól látszik, hogy a könnyfilmréteg komplex feladatot lát el, így ha bármilyen oknál fogva megsérül, olyan kellemetlen problémákhoz vezet, mint például a szemfáradtság vagy a szemszárazság. Ilyenkor könnyhiány lép fel, aminek hátterében a könny túl hamar történő elpárolgása, de a könnytermelés teljes megszűnése is állhat.
Itt jön képbe a műkönny: ha könnytermeléssel probléma adódik, valahogyan pótolni kell. A mai digitális világban annyi képernyővel ellátott eszközzel vagyunk körbevéve a mindennapokban (okostelefon, tablet, számítógép, laptop, televízió stb), hogy a műkönny használata nem csak akkor szükséges, ha kontaktlencsét viselsz vagy ha allergiás vagy. Ugyanis ezen eszközök használata közben akarva-akaratlanul kevesebbet pislogunk, illetve a képernyők által kibocsátott kék fény is ahhoz járul hozzá, hogy hamarabb ki tud száradni a szemünk.
A fent említett digitális eszközökön kívül természetesen még rengeteg dolog okozhat szemfáradtságot vagy szemszáradást.

  • légkondi
  • klóros víz
  • száraz levegő
  • nagyobb mennyiségű füst vagy por
  • kialvatlanság
  • rossz fényviszonyok közötti olvasás stb.

A szemszárazságnak egyébként több különböző tünete is lehet: idegestest érzés, viszketés, szúró vagy égő érzés.

Mi a különbség a szemcsepp és a műkönny között?
A szemcseppet minden esetben valamilyen szembetegség kezelésére alkalmazzák, a műkönnyet viszont a könnytermelés hiányának pótlására, korrigálására. Utóbbit bármikor és bármennyiszer lehet használni, a szemcseppek esetében viszont be kell tartani az utasításokat a használati idő tekintetében.

Alapvetően a legjobb műkönnynek a tartósítószer-mentes műkönnyek számítanak, ugyanis több kutatás is bebizonyította, hogy a tartósítószerek károsodást okozhatnak a szem felszínén. Kontaktlencsésként ezen kívül még arra is oda kell figyelnünk, hogy olyan műkönnyet használjunk, amit közvetlen rá lehet cseppenteni a lencsékre, hogy azonnal hidratálja a szemet.

Reméljük hasznosak voltak az itt megosztott információk. Nézz körül a webshopunkban és rendeld meg magadnak a legjobb műkönnyet a lencséid mellé!