Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy milyen kellemetlenséggel és veszélyekkel jár a kontaktlencse túlhordása.

A kontaktlencse túlhordása nagyon gyakori jelenség, főleg azok körében, akik rendszeresen használnak kontaktlencsét (tehát nem csak alkalmi használók). Bár a kontaktlencsék nagyon kényelmesek és hasznosak lehetnek, ha helyesen használjuk őket, azonban a túlhordás nagyon komoly kockázatokat rejthet magában.

A kontaktlencsék túlhordása azt jelenti, hogy túl sokáig hordjuk őket:

  • napi lencséket egy nap után ki kell dobni
  • havi lencséket pedig egy hónap után kell cserélni, nem hiába hívják őket így.

Bármennyire is tartjuk be a higiéniás előírásokat, tisztítjuk őket és tároljuk megfelelően, akarva akaratlanul szennyeződnek, ami kellemetlenségekhez vezethet.

A kontaktlencsék túlhordása ugyanis könnyen okozhat szemgyulladást, szaruhártya-gyulladást, valamint egyéb szemproblémákat. Különösen veszélyes lehet azok számára, akiknek már örökletes szemproblémájuk van, mivel ez csak tovább rontja a helyzetet. A szemünk fáradtnak, kipirosodottnak és fájdalmasnak érezheti magát. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal álljunk át szemüvegre, és forduljunk szemész szakorvoshoz, hogy megállapítsa a pontos okot.

A kontaktlencsék túlhordása helyett érdemes időnként áttérni a szemüvegre, hogy pihenhessen a szemünk. Emellett fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a kontaktlencséinket, és ha szükséges, cseréljük őket újakra, ahogy ezt már fentebb említettük.

Ha éppen új lencsére van szükséged vagy úgy érzed, hogy hamarosan váltanod kell, akkor nézz körül a weboldalunkon és rendeld meg magadnak az új párokat!