Milyen a megfelelő lencse?

Ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogy hogyan lehet jó élmény a sportolás akkor is, ha szemüveges vagy. Ha sportról van szó, akkor ez a téma megkerülhetetlen, hiszen vannak olyan sportok, ahol majdnem, hogy kötelezővé válik a kontaktlencse használata.

Az élsportolók – és igazából a hobbisportolók is – folyamatosan arra töreklednek, hogy jobb legyen a teljesítményük. Ehhez egyetlen egy dolog egészen biztosan elengedhetetlen: az éles látás. Természetesen rengeteg edzés és tudatos táplálkozás van amögött, hogy jó eredményeket tudjunk elérni, de jó látás hiányában – legyen szó bármilyen sportról – lehetetlen hozni az elvárt szintet.
Akiknek kicsit romlott a látásuk az idők során, azoknak mindenképp szükségük van (nem csak a sporthoz) valami látásjavító eszközre. A szemüveg általában kisebb-nagyobb problémákat szokott okozni sportolás közben:

  • leesik a fejünkről
  • befolyásolja a látóteret, ugyanis oldalra már nem úgy látunk vele
  • ha megizzadunk vagy intenzív mozgást végzünk, akkor simán csak lecsúszik az orrunkról, stb.
  • balesetveszélyes – ha pl. eltalálják labdával a fejünket, annak csúnya vége is lehet
  • nem tudunk megfelelő védelmet nyújtani magunknak – védőszemüveg, sisak, stb.

A fenti problémák miatt szokták inkább a kontaktlencsét választani a sportoláshoz. Sokkal kényelmesebb, biztonságosabb és természetesebb érzést ad hozzá. DE! Pontosan mire is kell figyelni a lencse kiválasztásakor?
Első és legfontosabb dolog, hogy bármilyen kontaktlencse kényelmesebb, mint a szemüveg. A lencse oxigénáteresztő-képességét mindenképp figyelembe kell venni a vásárláskor, hiszen minél több oxigén jut át a lencsén, annál tovább viselhető és nem bántó a szem számára. A legtöbb fizikai tevékenységhez – labdajátékok, futás, kerékpározás – tökéletes választás az egynapos lencse, Azonban az extrém sportokhoz – mint pl. hegymászás, túrázás – a havi kontaktlencsét javasoljuk, hiszen ezekben az esetekben nem mindig biztosított a higiénikus cseréje a lencséknek. (és ugye ezeket nem is kell minden nap cserélni).

Összességében tehát sportoláshoz, kontaktlencse. Érdemes egyeztetni lencsevásárlás előtt egy optometrikussal, aki segít abban, hogy neked pontosan milyen kontaktlencse ajánlott az adott sporthoz. Látogass el üzleteink egyikébe, ahol szakértő kollégáink ebben is tudnak segíteni!

1088 Budapest, József körút 11.
(Blahánál)
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
(Móricz Zsigmond körtér)
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 55. (Nyugatinál)