Ha kontaktlencsét szeretne vásárolni, először is szükség van egy optometrista/kontaktológus vagy szemész szakorvos által felírt vizsgálati eredményre, melyen meg van határozva, Ön melyik típust vásárolhatja és milyen paraméterekkel.

A megadott értékek alapján vásárolhat optikában személyesen, vagy online optikában az interneten keresztül.
Eltérni viszont nem szabad a megadott értékektől, csak abban az esetben, ha a vizsgáló is jóváhagyta.
Bármilyen formában történt a vásárlás, évente akkor is részt kell venni egy kontroll vizsgálaton, ahol a szakember megállapítja, hogy a kontaktlencse viselet okozott-e elváltozást a szemben vagy a dioptria értékeken kell-e módosítani.

Ha a látása jó, de színes vagy speciális mintájú kontaktlencsét szeretne használni valamilyen alkalomra, akkor is szükséges egy vizsgálat.
Ez azért kell, mert sok ember szeme nem alkalmas a kontaktlencse viseletre. Illetve egy rosszul megválasztott típus is tud, rövid idő alatt komoly károkat okozni.

Még sosem volt kontaktlencséje?
Mindenképp egy optikát kell felkeresni, ahol a szakember a vizsgálat után kideríti, hogy alkalmas-e a kontaktlencse viseletre, és ha igen melyik lesz a legmegfelelőbb típus.
Ezután részt kell venni egy „betanításon”.
Ez egy oktatás, ahol elsajátítja a kontaktlencse használatot, tehát megtanulja betenni a szemébe és kivenni onnan. Illetve elmondják a helyes lencse viselet szabályait.
Az első alkalom nem lesz gyors, időt kell szánni rá, türelmesen kell nekifogni. Viszont ahogy rutint szerez az ember, csak pár percessé rövidül a procedúra.