Segítünk a döntésben!

A következő pár gondolat a kontaktlencsék és a szemüvegek közötti viszonyról fog szólni – egyik nem váltja ki a másikat!
Lényegében ez egy olyan kérdés, melyet az ízlések és szokások fognak megválaszolni. Mindkettő lehet jó és kényelmes viselet, azonban ha valaki rendszeresen sportol, annak mindenképpen a kontaktlencse ajánlott – persze emellett szükség van szemüvegre is. Sajnos vagy nem sajnos a kontaktlencse nem váltja ki a szemüveget. Az agyunk a lencseviselés ideje alatt annyira hozzászokik az éleslátáshoz, hogy mikor kivesszük, teljes bizonyossággal fel kell vennünk a szemüvegünket, hogy ne essünk orra valamiben.
Ha már a kivételéről van szó, természetesen többféle kontaktlencse létezik, melyekről az Alapok Lencsék blogunkban olvashattok.
Nézzünk meg pár érvet a szemüvegek és lencsék mellett, hogy minél jobban össze tudjuk hasonlítani őket és el tudjuk dönteni, hogy nekünk pontosan mire is van szükségünk:
Szemüveg melletti érvek:

  • ha valakinek csak vezetéshez vagy olvasáshoz kell a látásjavítás, annak a szemüveget javasolnánk, hiszen nem igényel komolyabb karbantartást és odafigyelést, illetve gyorsan fel- és le lehet venni
  • vannak olyan sajnálatos esetek (már ha valaki lencsére szeretne váltani), melyeknél csak a szemüveg jöhet szóba, hiszen kontaktlencsével nem korrigálható, ilyen például a binokuláris látási problémák bizonyos formái, a kancsalság, a cukorbetegség vagy a „száraz szem” bizonyos esetei.

Amennyiben váltani szeretnél, mindenképp gyere el hozzánk egy szemvizsgálatra, ahol megvizsgáljuk a szemed és segítünk a legjobb megoldás kiválasztásában.

Érvek a kontaktlencse mellett:

  • használata mindennapi odafigyelést igényel, azonban sokkal nagyobb szabadságot is ad
  • egy szemüvegnél a két lencse között nem lehet túl nagy különbség, ezért nem tudja az esetleges túl nagy eltérést korrigálni a két szem között – a kontaktlencsénél viszont bármekkora dioptriakülönbség lehet a két lencse között, tehát ebből a szempontból jobbnak bizonyul
  • Olyan képet ad, mint amilyet jó szemmel is látnánk, hiszen nem torzít és nem szűkíti a látóteret
  • nem esik le a fejünkről
  • nem párásodik be
  • nem kell törölgetni
  • nem tükröződik
  • lehet viselni a divatosabbnál divatosabb dioptria nélküli napszemüvegeket
  • nem törik el

A legtöbb előnye a kontaktlencséknek sportolás és a szabadidős tevékenységek közben mutatkoznak meg. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a higiéniára lencsehasználatkor, azonban a fenti tulajdonságainak köszönhetően összességében kényelmesebb viseletet tud nyújtani.

Fontos! Kontaktlencsét csak a szemüvegessé válás után legalább 1 hónappal érdemes csináltatni, hiszen idő kell ahhoz, hogy az agyunk és a szemünk hozzászokjon az új világképhez, főleg, ha csak hosszú idő után szántak rá magunkat a szemvizsgálatra.
Ha a szemüvegnél szeretnél maradni, látogass el a szemüvegek.hu oldalra, ha pedig kontaktlencsét szeretnél, akkor a lencsék.hu oldalra, ahol látásvizsgálatra is tudsz időpontot foglalni, hogy megtudd, viselhetsz-e kontaktlencsét!