Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy a kontaktlencse viselése milyen esetleges kényelmetlenségekkel járhat. A szem nagyon érzékeny szervünk, ezért minden esetben oda kell figyelned arra, hogy a legmegfelelőbb tulajdonságokkal rendelkező lencsét viseld, ugyanis a lencsék ezt az érzékenységet a legvégső határokig tesztelik.

A kényelem a legalapvetőbb paraméterek kiválasztásával történik: a dioptria, a cilinder, a görbület, az átmérő és a tengely – ezeket egy szemész szakorvos fogja megadni Neked egy átfogó látásvizsgálat után konkrét kontaktlencse ajánlások kíséretében. Ezek az ajánlások felelnek majd meg számodra a legtökéletesebben víztartalom és oxigénáteresztés szempontjából is. A szemész szakember által előírt paraméterek figyelmen kívül hagyása irritációt, kényelmetlenséget okozhat a szemnek, illetve előidézhet homályos vagy ingadozó látást is.
A lencse kényelmét befolyásoló tényező még a lencse illeszkedése a szemre, viszont a gyártók annyi féle és fajta lencsét gyártanak már akár egyedileg is, hogy, ha betartjuk a fentebb említett előírásokat, akkor ezzel nem lehet probléma. Azonban ha már az illeszkedésnél tartunk, fontos megemlíteni azt a pillanatot, amikor viszket a szemünk. Ha kontaktlencse viselése előtt dörzsöléssel oldottad meg ezt a problémát, akkor ezután erre oda kell figyelni, hogy sokkal óvatosabban tedd ezt, mert ki tud esni a lencse. Ha pedig kiesik és éppen nincsen nálad kontaktlencse folyadék, akkor nagyon hamar kiszárad, elveszti a rugalmasságát és mehet a kukába.

A kényelmetlenség leggyakoribb oka a száraz szem. Erre a legjobb megoldás – főleg a lencse viselésének kezdeti szakaszában – a szemcsepp vagy műkönny alkalmazása, amit érdemes mindig magadnál tartani.
Amennyiben kétheti vagy havi kontaktlencsét hordasz, nagy hangsúlyt kell fektetni a tisztításra és a megfelelő tárolásra. A tárolás megoldott, hiszen minden kontaktlencse folyadékhoz adnak tárolódobozt, amibe minden este beleteszed. A tisztítását pedig az elrakás előtt minden esetben meg kell tenni, hogy másnap is kényelmes viselet legyen. Az ápolásról bővebben ITT olvashatsz.

Érdemes tehát odafigyelni a szakember általi előírásokra és ajánlásokra a kontaktlencse kiválasztásánál.
Látogass el weboldalunkra és válaszd ki a Te szemednek legtökéletesebbet!
https://www.lencsek.hu