Milyen kontaktlencsék léteznek?

Ebben a cikkben abba nyújtunk betekintést, hogy megtudjátok, milyen fajta kontaktlencsék vannak forgalomban, milyeneket tudtok megvásárolni az üzleteinkben. Nagyon fontos, hogy minden lencse más szempontból lehet ideális, ezért minden esetben szükséges egy szakértő bevonása a kiválasztásnál – ebben természetesen optikáink bármelyikében segítséget nyújtunk.
Több csoportosítás alapján is sorra lehet venni a lencséket, de először kezdjük az anyaguk szerinti csoportosítással:

  • lágy kontaktlencse: átlátszó, állaga zselészerű, magas víztartalmú műanyagból készül, ezért rugalmas és jól illeszkedik a szemre. Ez az anyag továbbá oxigént ereszt át, a viselete egészségesebb és kényelmesebb is, mint a többi lencséé. A szemorvosok ezt ajánlják leggyakrabban.
  • félkemény kontaktlencse: ezek porózus szerkezetű, szilárd anyagból készülnek és vízmentesek. Legutóbbi tulajdonsága miatt gyakran előfordul az ún száraz szem jelenség, ilynekor ajánlott műkönnyet használni és megszűnik a kellemetlen érzés. Ennek a fajtának a viselése kevésbé komfortos, mint a lágy kontaktlencséé.
  • kemény kontaktlencse: ún plexiből készül (PMMA) és vízmentesek. Viselete még kevésbé komfortos, de manapság már nem is nagyon használják.

A kontaktlencséknek van egy elhasználódási ideje, mely minden típusnál más. Ha betartjuk a viselési időre vonatkozó előírásokat, sokkal elkerülhetőbbé válik a szem irritációja és az, hogy romoljon a látásunk a kontaktlencsében, hiszen ezek sérülhetnek, koszolódhatnak stb. Nézzük, milyen típusú lencsék léteznek ebből a szempontból:

  • napi lencse: egy napi viselés után el kell dobnod,
  • két hetes lencse: a hordási idő után (2 hét) ezt is el kell dobnod, viszont éjszakára nem kell kivenned,
  • havi lencse: havi szinten kell cserélni őket, azonban csak napközbeni viselésre alkalmasak, éjszakára ki kell venni őket,
  • tervezett cseréjű lencse: ezeket nem kell olyan cserélni, mint az előzőeket, viszont típustól függően – 3 hónap, 1 év stb után – cserélni kell ezeket is. Hordásuk azonban napi szinten 8-10 órában ajánlott az alacsony oxigén áteresztő képességük miatt.

Mennyi ideig viselhetjük egy behelyezéssel a kontaktlencsénket? Attól függ, milyen típusút használunk:

  • folyamatos hordhatóságú kontaktlencse: ezt 1 hónapig lehet viselni éjjel-nappal, azonban a fentebb említett kategóriák alapján nem szabad túllépni a viselési időt,
  • kiterjesztett használatú kontaktlencse: ezeket sem kell kivenni éjszakára, azonban ezek 7 napig hordhatók egy behelyezéssel,
  • napi használatú kontaktlencse: éjszakára ki kell venni és kontaktlencse folyadékba kell helyezni őket, hogy ki ne száradjanak, illetve a napközbeni ajánlott viselési idejük 12,de maximum 16 óra.

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy a napi lágy kontaktlencse manapság a leggyakrabban előforduló típus, hiszen a kezdeti nehézségeken túllendülve (behelyezés, kivétel, folyadékba helyezés) ez a legkényelmesebb viselet.
Nézz körül a webshopunkban, ahol meg fogod találni számodra a legmegfelelőbb lencsét, amivel az éleslátás és a komfortérzet garantált!
www.lencsek.hu