Ha valaki nem szeretne vagy valamilyen okból kifolyólag nem tud szemüveget viselni, és a látásjavító műtét sem kivitelezhető, akkor alternatív megoldásként szóba jöhetnek a kontaktlencsék.

Hogyan induljunk el laikusként ebben a kérdésben?

Segítünk!

Először is szükséges egy vizsgálat!
Ez nem egy általános látás ellenőrzés, ugyanis a szakember (optometrista/kontaktológus vagy szemész szakorvos) megnézi a szem állapotát, felméri a könnyfilm réteg minőségét, de megmérheti a mennyiségét is. Ezután kiszámolja a kontaktlencse viselethez szükséges paramétereket (pl. a szaruhártya görbületet). A kapott adatok függvényében pedig jöhet az egyeztetés az igények és a lehetőségek kérdésében.

Az első tényező, amit a mérési eredmények alapján a vizsgáló eldönt, az alapanyag.
A legelterjedtebb opciók:

  • Lágy kontaktlencsék:
    A leginkább alkalmazott típus, mert magas komfort érzetet biztosít a legtöbb páciens számára.
    Ezen belül Hydrogel (hagyományos alapanyagú) és Silicone Hydrogel (korszerűbb alapanyagú) csoportra oszthatóak.
  • Kemény vagy gázáteresztő kontaktlencsék:
    Nem túl kellemes viselet, ezért csak speciális esetekben alkalmazzák, általában akkor, ha a lágy lencse nem választható (pl egyes szaruhártya betegségek esetében)
  • Speciális típusok:
    Hibrid kontaktlencsék:
    Középen gázáteresztő lencse és szoknyaként öleli körbe a lágy alapanyag. Ezt a típust azok használják, akiknek csak a gázáteresztő lencsék adnak megfelelő látást de az irritáló hatása miatt nem tudják hordani.
    Scleralis kontaktlencsék:
    Ritka esetben alkalmazott, hiszen a nagy átmérője és merev anyaga miatt nehéz a kezelése de kényelmes. Terápiásan szokták felilleszteni, deformált és/vagy nagyon száraz szemfelszín esetén (pl.szaruhártya átültetés után).
    Orthokeratologia:
    Éjszaka alkalmazott kemény kontaktlencsék, melyeket alváshoz kell feltenni és a szaruhártyát úgy nyomja el, hogy a következő napon nem kell korrekciót hordani. Viszont korlátozott dioptria tartományban működik, így nem túl elterjedt.

Következő lépés, hogy milyen viseleti igények vannak:

  • Rendszeres használat?
    Havi és két hetes kontaktlencséket javaslunk, melyeket felbontástól számítva egy hónapig vagy két hétig aktívan lehet viselni napközben, majd éjszakára tisztító tároló folyadékban áztatni. Ezeket a kihordási idő alatt akár minden nap fel lehet tenni, bár javasoltak a pihentető napok.
    Létezik az a havi viseletű verzió is, melyet éjszakára bent lehet hagyni a szemben és a lejáratkor kidobni. Ez esetben szoros kontroll szükséges a vizsgálóval, mert erősebben ki van téve a szem a fertőzés veszélynek.
  • Alkalomszerű használat?
    Napi másnéven eldobható lencsék tartoznak ide, amit olyanoknak szoktunk javasolni, akik a szemüveg viseletet előnyben részesítik, de egyes eseményekhez komfortosabb a kontaktlencse (pl. rendezvények vagy egy nyaralás)
    De azoknak is jó megoldás, akiknek a higiénia miatt a hosszabb kihordású lencsék nem felelnek meg.