Fontos tudnivalók kezdőknek…

Úgy érzed eljött a pillanat, hogy szemüvegről kontaktlencsére válts? Segítünk a kezdeti nehézségek leküzdésében.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szem az emberi test egyik legérzékenyebb szerve; ezért oda kell figyelni arra, hogy mindig tiszta kézzel fogjuk meg a lencsénket, hogy kosz, piszok semmiképp ne tudjon bekerülni a szemünkbe.
Hölgyek! Behelyezés előtt nem érdemes sminket használni! A smink ugyanis bekerülhet a szembe és megnehezítheti a behelyezési folyamatot, de még irritációt is okozhat.

Na de nézzük is a behelyezés folyamatát pár fontos lépésben:

  • Az új buborékcsomagolás kinyitása előtt feltétlenül rázzuk fel azt, hogy az esetlegesen a kapszula-szerű csomagolás falára ragadt lencsét eltávolítsuk onnan.
  • Üljünk le egy tükör elé. (Amennyiben kezdő kontaktlencse használók vagyunk, méretes tükröt válasszunk, hogy mindent jól lássunk.)
  • Csak és kizárólag az ujjhegyeket használva vegyük ki a csomagolásból a lencsét. Ha hosszú körmökkel rendelkezünk, akkor legyünk óvatosak, hiszen a lencsék szakadhatnak vagy akár a szélei le is törhetnek.
  • A lencse széleinek felfelé kell nézniük. Egyes lencséknél van jelölés, amely az irányt mutatja, hogy kell állnia a lencsének, egyes esetekben pedig számok jelölik (növekvő sorrendben) milyen irányba kell lenni. Ha a lencsén nincs ilyen oldaljelző, akkor az éles szélek nélküli oldalt kell keresni, annak kell felfelé állni.
  • Ellenőrizzük, hogy megfelelő helyzetben van e és nincs e elfordulva.
  • Fontos, hogy ne cseréljük fel a lencséket! Kezdjük pl. mindig a jobb szemmel, ezzel ezt el tudjuk kerülni.
  • A tükör előtt helyezzük a könyökünket az asztalra, hogy kezeink ne remegjenek.
  • A tükörhöz a lehető legközelebb maradva a jobb középső ujjunkkal húzzuk le az alsó szemhéjat, másik kezünk mutatóujjával pedig húzzuk fel a felsőt, hogy ne akadályozzon az illesztésben.
  • A lencse behelyezésekor nézzünk közvetlenül a tükörbe és óvatosan helyezzük rá a szemünkre. Nézzünk fel és le, engedjük rá a szemhéjakat és próbáljunk pislogni. Ha véletlenül valami szennyeződés került a szembe és irritálja azt, akkor húzzuk le a fehér részre a lencsét, ezáltal a könnyünk kitisztítja azt a részt. Ha ezzel nem tudunk javítani a helyzeten, akkor szedjük ki a lencsét, ápolószerben öblítsük le, majd kezdjük újra a folyamatot. Ha több próbálkozás után is fennáll ez a probléma, akkor próbáljunk ki egy új lencsét.
  • Ugyanezt az eljárást végezzük el a bal szemünknél is és már kontaktlencsében is élesen fogjuk látni a világot!

A kontaktlencse megfelelő behelyezésének ismérvei, hogy élesen látunk vele és nem idegen testként érzékeljük.

A lencsék eltávolításának folyamata:

  • Alapos kézmosás után ismét a tükör előtti procedúra kezdődik (kezdő használóként ajánlott ezt is ülve végezni, nehogy megremegjen a kezünk és problémát okozzunk magunknak).
  • Bal mutatóujjunkkal húzzuk le az alsó szemhéjat és csúsztassuk a kontaktlencsét a szem fehér részére, ahol jobban megtapad, mint a szaruhártyán.
  • Óvatosan, de megfelelő határozottsággal kicsit nyomjuk össze a hüvelyk- és mutatóujjunkkal a lencsét – vigyázzunk, hogy ne préseljük össze túlságosan, hiszen akkor sérülhet a lencse. E jó technika használata mellett a kontaktlencse az ujjaink között marad és könnyen eltávolítható a szemből.
  • Az így eltávolított kontaktlencsét meg kell tisztítanunk a kezünk hátsó felén, majd az ápolószerrel feltöltött tárolóba kell helyezni mindaddig, amíg az előírt idő alatt meg nem tisztul teljesen.

Tehát amennyiben kontaktlencsére szeretnél váltani, a fent említett dolgok nagyban tudnak majd Neked segíteni, de ezeket az információkat a lencse vásárlásánál az első behelyezésnél elmondják, hogy kényelmesen tudd használni az új, éleslátást segítő eszközödet.

Ha azon gondolkozol, milyen kontaktlencsét válassz magadnak, nézz körül a www.lencsek.hu oldalunkon, ahol óriási választékkal és nagyszerű akciókkal fogsz találkozni!