Sportolás során a kontaktlencsék javítják a teljesítményt, mivel teljesen más látás minőséget eredményeznek, mint a szemüvegek.

Az emberek többségének van valamilyen látás problémája, amit korrigálni kell. A sportolók is az eredményesség érdekében viselnek kontaktlencsét.

De ha nem versenyszerűen űzzük a sportot, akkor is ideális megoldás a kontaktlencse. Például az irodai munkát végző emberek főleg szemüveget használnak a képernyő előtti tevékenységhez, viszont kontaktlencsére váltanak, mikor mozogni mennek.

A kontaktlencse viselet előnyei sportolásnál:

A kontaktlencsék számtalan előnnyel kecsegtetnek a sportoláshoz. Mutatjuk is!

Jobb perifériás látás

Hiába készül egy szemüveg nagy átmérővel, és torzításmentes lencsékkel, akkor is bekeretezi a szemet, így csökkentve a látóteret.

Akadálymentes látómező

A szemüvegkeret anyaga is zavaró lehet, akadályozza az oldal irányú látást és így kevésbé gyors a reakcióidő.

Nem párásodik és szennyeződik

Még a páramentesítő eljárással készülő szemüvegek is párássá válhatnak bizonyos hőmérséklet mellett. És zavaró lehet az is, mikor esős időben a szemüveglencsékre kerülnek a vízcseppek.

Kevesebb a sérülés veszély

Bár bosszantó, de a kisebb gond, amikor a szemüveg eltörik.
A nagyobb gond akkor van, ha ez a törött szemüveg még szemkárosodást is okoz. Erősebb behatás során komoly zúzódást eredményezhet az arcon.

Stabilabb látás

A legjobban fejre rögzített szemüvegeknek is van mozgása. Ez olyan aktív sportoknál lehet zavaró, ahol pl. sok a futás, ugrás.

Könnyebb védőfelszerelést használni

Vannak olyan sportágak, ahol sisakot vagy speciális védőszemüveget kell használni (pl. motorozás, kerékpározás). Ezek a biztonsági felszerelések viszont nem kompatibilisek a dioptriás szemüvegekkel, így elengedhetetlen a kontaktlencse használat.

Azoknak, akiknek a szeme nem alkalmas az aktív kontaktlencse viseletre, más alternatív megoldások is léteznek.

A kontaktlencséknek van egy speciális típusa, az úgynevezett orthokeratologia.
Úgy működik, hogy éjjel alvás közben kell viselni egy gázáteresztő kontaktlencsét, amit reggel levehet. Miközben alszik, a lencse elnyomja a szaruhártya formáját, ezzel módosítva a fénytörését. Egy teljes napig biztosítható a jó látóélesség. Viszont ez az eljárás nem minden fénytörési hiba esetén alkalmazható.

Tehát ha a kontaktlencsékből egyik típus sem jöhet szóba, akkor marad a speciálisan sportoláshoz fejlesztett szemüveg.
Ezen a téren komoly fejlesztések vannak, mind a keretgyártó cégek részéről és a szemüveglencse gyártók részéről is.
Sok esetben együttműködve, törekednek arra, hogy ellenálló, törhetetlen és optikai torzításoktól mentes termékeket tudjanak előállítani.

Végső esetben pedig a látásjavító műtétek is megemlítendőek. Azonban ez az eljárás komoly előzetes mérlegelést kíván.

Gyere el a látásvizsgálatunkra és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb kontaktlencsét!