A napi lencsék előnye, hogy egyszer használatosak, azaz minden nap végén ki lehet dobni a kukába, és legközelebb friss, steril lencséket lehet feltenni. Egészségügyi szempontból ez a leghigiénikusabb megoldás. Benne aludni viszont nem szabad!

Minél gyakrabban cseréljük a lencséket, annál egészségesebb a szem.
A könnyben természetesen előforduló fehérje, kalcium és egyéb anyagok felhalmozódhatnak a lencséken, így ezek a szennyeződések diszkomfort érzetet okozhatnak, komolyabb esetben pedig fertőzést. Persze a legtöbb ápolófolyadék hatékony tisztítással és fertőtlenítéssel rendelkezik, de olyan steril, mint egy új lencse nem lesz.

Ha macerásnak gondolja a lencsék ápolását, akkor az eldobható típuson kívül még szóba jöhet az éjjel nappal viselhető jellegű is.
Persze a kontaktlencsében való alvást nem sok ember szeme viseli jól, és a fertőzések is hamarabb keletkezhetnek, ezért szorosabb kontroll szükséges a kontaktológussal/optometristával vagy orvossal, aki rendszeresen ellenőrzi, hogy szövődmény mentes-e 

A napi lencsék egyre szélesebb spektruma megvásárolható már. Például elérhetőek több féle alapanyaggal (hagyományos hydrogel vagy korszerűbb silicon hydrogel verzióban) és a dioptria tartományok is egyre kevésbé okoznak gondot.
Napjainkban már az astigmiások számára is (cylinder értékkel) vagy presbyopiásoknak is (40 év felettieknek) könnyen találunk alternatívát.

Az eldobható lencsék hátránya, hogy kimondottan drágák minden naposan használva, a havi vagy két hetes kihordásúakhoz képest. Anyagi szempontból akkor éri meg ez a típus, ha valaki random felhasználó vagy időszakosan viselne lencsét (például nyaraláshoz).
A magasabb költségek mellett kifogásolható még a keletkező többlet hulladék is. Bár kis odafigyeléssel ez orvosolható, ugyanis a szelektív hulladék gyűjtés során újrahasznosíthatóak.