Hogyan és mikor használjunk szemcseppet?

Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy mikor van szükség szemcsepp használatára, mire lehet megoldás, illetve hozunk Nektek 5 aranyszabályt is!

A szem az egyik legkisebb és egyben az egyik legkomplexebb emberi szervünk. Az egészséges szemápolási rutinhoz hozzátartozik a szemcsepp használata a gyógyulás elősegítéséhez, a fertőzés elleni küzdelemhez, a kontaktlencse által kiszárított vagy az egyszerűen csak száraz, fáradt szemek hidratálásához.
Sokan lehetetlen küldetésnek vélik, hogy cseppentsenek a saját szemükbe. Azonban mivel a szemünk könnyen irritálttá válhat – például kialvatlanságtól, légkondicionáló használatától, számítógépes munkavégzéstől, portól vagy füsttől -, ezért mindenkit arra ösztönzünk, hogy inkább olvasson utána egy kicsit és tanulja meg a fortélyokat a szemcsepp használatával kapcsolatban, mert valójában nem is olyan lehetetlen küldetés ez. Persze ha ezt a cikket végig olvasod, a végén lesz pár hasznos tipp!

Ha az ember szemcsepp vásárlásra adja a fejét vagy elgondolkozik rajta, akkor valószínűleg van valami panasza. Lehet, hogy egyszerűen csak sokat dolgoztunk számítógép előtt, megerőltettük a szemünket. Ilyenkor elfárad a szemünk, akár szárazzá válik, és ekkor van szüksége egy kis hidratálásra, nyugtatásra
Másik lehetőség, hogy valami okból kifolyólag begyullad a szemünk (pl. por, füst). Ebben az esetben valószínűleg orvosi javallatra fogunk szemcseppet használni – legyen szó az előbb említett gyulladásról, allergiás panaszokról vagy valamilyen szembetegségről. Ilyenkor nem kell gondolkodnunk, milyet vásároljunk, hiszen az lesz a megfelelő, amit a kezelő orvosunk felír.
Egy harmadik kategória a kontaktlencsét használók, hiszen köztudott, hogy a lencse szárítja a szemet. Ők előszeretettel alkalmaznak műkönnyet vagy más jellegű cseppet ezekben az esetekben, mert a szemszárazság gyakrabban előfordul náluk.

Ha már szemszárazság… A szem védelmét a könny állandó termelése biztosítja. A könnyréteg hatalmas szerepet játszik a baktériumokkal szembeni harcban, a szaruhártya táplálásában és nedvesen tartásában (utóbbiért konkrétan a könnymirigyek felelnek). Ebből következik, hogy abban az esetben, ha a könny filmrétege megbomlik, szükség van az állapotának normalizálására, amit műkönnyel/szemcseppel tudunk megtenni. Az ilyen jellegű cseppeknél nagyon fontos, hogy tartósítószer-mentesek legyenek és nyugtató hatással bírjanak.

Jöjjön akkor az 5 aranyszabály:

  1. Szemcsepp/műkönny használat előtt mindenképp kérj segítséget optikus szakembertől vagy gyógyszerésztől, szembetegség esetén viszont csak és kizárólag azt a cseppet használd, amit a kezelőorvosod felírt!
  2. Nem szégyen tükröt használni!
    Fentebb is említettük, hogy nem minden embernek megy könnyen ez a folyamat, ezért ha te éppen ebbe a csoportba tartozol, ne érezd cikinek akár egy sminktükröt használni a cseppentés elvégzéséhez!
  3. Moss kezet!
    Mielőtt nekiállsz a folyamatnak, legyen egy alapos kézmosás a nulladik lépés. Ezzel elkerülhető egy esetleges fertőzés.
  4. Hajtsd hátra a fejed, ülj le, feküdj le, ahogy neked kényelmes!
    Fontos, hogy a legegyszerűbben úgy tudsz jó helyre cseppenteni, ha az alsó szemhéjadat lefelé húzod. A pislogás egy reflex, ezért a cseppentés közben túl kell járnunk a saját eszünkön, ami az előbb említett módon működhet, hiszen senki nem várja el tőled, hogy pislogás nélkül bírd ki.
  5. Körülbelül 2 cm-es távolságból csöpögtess annyi cseppet a szemed külső széléhez közelebb, amennyit az orvos vagy gyógyszerész előírt, vagy amennyi szükséges a szemed megnyugtatásához, hidratálásához. A külső szél azért fontos, mert így nem vezeti el a könnycsatorna azonnal a folyadékot, hanem van ideje megtenni a hatását!

Összességében tehát többféle okból használhatunk műkönnyet/szemcseppet, de sűrűn érzed azt, hogy szükség van rá, akkor mindenképp menj el egy szemvizsgálatra, hogy tudjanak segíteni az irritáltság elmulasztásában!

Látogass el üzleteink egyikébe és kérj egy szemvizsgálatot, hogy maximum a kontaktlencse mellé kelljen használni műkönnyet, ne pedig orvos által felírt szemcseppet!

Kínálatunkat megtekintheted itt: https://lencsek.hu/szemcseppek

1088 Budapest, József körút 11.
(Blahánál)
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
(Móricz Zsigmond körtér)
1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 55. (Nyugatinál)