A legtöbb ember szeretné megváltoztatni a szemszínét, akár tartósan vagy csak kíváncsiságból egy-egy alkalomra.
A színes kontaktlencsék széles tárháza lehetővé teszi ezek az igényeket.
Van olyan, ami drasztikusan változtatja az alapszínt, van ami csak kiemeli a meglévő árnyalatot és van ami, őrült mintázatokkal rendelkezik.
A fejlesztéseknek köszönhetően pedig már a fény hatására sötétedő típus is megvásárolható, az érzékeny szeműek részére.
Ezek a termékek mind dioptria nélkül és dioptriásan is kaphatóak, de a költségei meghaladják az átlagos lencsék árát.

A színes kontaktlencsékről részletesebben:

  • Természetes hatású kontaktlencsék
    A lencsék mintázata színes pontokból és vonalakból áll, a természetes szivárványhártya jellegét utánozva. Jelentős változást nem tud eredményezni, csak kiemeli a meglévő árnyalatot. Sötét alapszín esetén nem hatásos, inkább azoknak javasolt, akik élénkebbé szeretnék tenni a szemük kinézetét.
    A pupilla előtti terület átlátszó, hogy ne zavarja a látást.
  • Átlátszatlan kontaktlencsék
    Ez a típus teljesen képes az alapszínt megváltoztatni, mert a lencsék színezése sűrűbb pontozásból áll, így elfedve a saját szivárványhártyát. Viszont gyakori, hogy nem természetes a hatása. Sötét szeműeknek ideális választás, az alapszínek között megtalálható a kék, zöld és mézbarna is, de ha különlegesebbet szeretne, akkor a lila, türkiz és szürke színek is léteznek.
  • Speciális mintázatú kontaktlencsék
    Főleg filmekben, színházakban, jelmezekhez használják. Méretüket tekintve van, ami csak a szivárványhártyát fedi, így annak mintázatát módosítja, de van olyan is, ami a szélesebb és a kötőhártyát is befedi. Ezzel lehet elérni a zombi, vámpír vagy szörny kinézetű szemeket.
  • Egyedi színezések
    Személyre szabottan készülnek, képes álcázni a szemszín hibáit.
    Például ha a két oldal színe különbözik (heterokrómia) vagy egy szemsérülés által, a károsodott szivárványhártyát takarja.
  • Sportolóknak fejlesztett színes kontaktlencsék
    Egyes országokban, profi sportolóknak gyártanak olyan egyedi színezéssel lencséket, amelyek fokozzák a kontraszt élességet, kiemelik a mélység érzékelést és csökkentik a vakító fényt.
    Például zöld árnyalatú lencséket teniszezőknek, golfozóknak készítenek, hogy tisztábban lássák a labdát a pályán ezzel fokozva a teljesítményüket.
  • Fotokróm kontaktlencsék
    Nem rég került piacra, hosszas fejlesztés után a fényre sötétedő kontaktlencse. Csak úgy, mint a szemüveglencse esetében, megváltozik az árnyalata és automatikusan alkalmazkodik különböző fényviszonyokhoz, azonban a szemszínt nem változtatja el.

FONTOS!

A felsorolt lencsék nagy része divatcikk, és bármilyen szórakoztató lehet a szem színének váltogatása, barátaival tilos cserélgetni a felbontott terméket!
Minden kontaktlencse gyógyászati segédeszköz, hiszen a szembe kerül, érintkezik a nyálkahártyával.
Nem megfelelő használat során fertőzés veszély áll fenn és komoly, akár maradandó károsodást is okozhat.
Mivel több féle méret létezik, nem minden kontaktlencse jó mindenkinek (rossz méret választása esetén a színezett rész elcsúszhat a pupilla előtti területre ezzel a látást is zavarhatja). Tehát csak szigorúan vizsgálat után vásároljon.
Tartsa be mindig a szakember utasításait!
Ez vonatkozik az ápolófolyadékokra is, mivel nem minden termék kompatibilis egymással.
Tilos a lencséket felhelyezni, ha az irritálja a szemet és be is vörösödik vagy fájdalmat okoz!
Ilyen probléma esetén azonnal keressen fel egy optikát vagy szemészeti szakrendelőt.