Akár üzleti út, akár nyaralás a cél, az utazás kontaktlencsével macerás lehet, hiszen a kontaktlencse felhasználása eltérhet a jól megszokottól. Ilyenkor nehézséget okozhat a lencsék előírt ápolása és a hanyagabb kezelés sajnos könnyen fertőzést okozhat, ezzel megkeserítve az utazást.

A következő 9 pont abban segíthet, hogy felkészülj az utazás során felmerülő akadályokra. Elolvasni körülbelül 2 perc, de hosszú szenvedéstől kímélhet meg.

Vágjunk is bele!

1. Előkészületek

Érdemes utazás előtt pár héttel elkezdeni a felkészülést. Az elcsomagolni kívánt ruháknál sokkal fontosabb a látásunk és a szemünk egészsége.

Éppen ezért, javasolt elmenni egy vizsgálatra, ahol szemüveget vagy pótszemüveget tudunk készíttetni és a kontaktlencsék is megvásárolhatók. Mindezek mellé még egy jó minőségű napszemüveget is a kosarunkba tehetünk.

Pro tipp: A vizsgálat után a szemünk adatairól kérjük ki a vizsgálati lapot, amivel bárhol meg lehet vásárolni a nekünk való szemüveget, ha szükséges vagy vészhelyzet esetén kellene.

Ezt a vizsgálati lapot a szakemberek mindenhol értik a világban, mert egységes a recept felírás.

2. Csomagolás

A kontaktlencse mellé szükséges vinni tartalék lencséket és hozzá kisméretű ápolófolyadékot, akkor is ha a lencsék egyszer használatosak (sosem lehet tudni, hogy napközben ki kell-e venni).

Ezen felül fontos a tartalék szemüveg, mert bármikor történhet olyan szituáció, amikor a lencsék nem kerülhetnek a szembe.

Előfordulhat, hogy nem lesz szükség ezekre a felszerelésekre, de nem árt gondolni mindenre.

3. Utazás

Függetlenül az úti céltól, a repülővel való közlekedés során szigorú szabályokat kell betartani.

A kontaktlencséket és a hozzá tartozó folyadékot vihetjük a lezárható tokjában a kézipoggyászban is, csak be kell tartani a korlátozásokat.

Hivatalosan a kézipoggyászban 100 ml vagy annál kisebb kiszerelésű folyadék vihető, az is átlátszó és újrazárható műanyag zacskóban (a zacskó max. űrtartalma 1 liter lehet). Ezt ellenőrzik is és ha átlépjük a megengedett mennyiséget, nemes egyszerűséggel kidobják azt, így inkább ne kockáztassunk.

Szerencsére az ápolófolyadékokat gyártó cégek forgalmaznak már utazó csomagot, amelybe kisméretű folyadék, tároló tok és esetenként még az átlátszó tasak is megtalálható. Viszont ha szükség van nagyobb méretű vagy mennyiségű ápolófolyadék, azt a feladott poggyászban lehet elhelyezni.

4. Eldobható Lencsék

Ha az utazás célja olyan hely, ahol a higiéniai körülmények nem megfelelőek, akkor célszerű az eldobható, egyszer használatos kontaktlencséket alkalmazni.

Így megelőzhetőek a fertőzések és a használat is egyszerűbb. Reggel behelyezzük a szembe a lencséket, majd elalvás előtt kidobjuk.

5. Higiénia

Bármelyik jellegű kontaktlencsét is visszük magunkkal az utazás során, a tisztaság alapvető követelmény.

Csak alapos kézmosás után, megszárított kézzel nyúljunk a lencsékhez és a szemhez.

Fokozottan figyeljünk az előírt használati idő betartására, ne hordja túl a lencséket! Főleg ne aludjunk benne, ha a lencse nem alkalmas rá!

6. Vízzel nem érintkezhet a kontaktlencse!

Mindegy, hogy az óceánról vagy egy szálloda medencéjéről van szó, a kontaktlencse nem érintkezhet vízzel!

A víz által, fertőzés érheti a szemet. Az egyik legkomolyabb betegség, az úgynevezett acanthamoeba keratitis. Ezt egy olyan amőba (apró, egysejtű állatka) okozza, amely minden féle vízben megtalálható, pl. csapvíz, kútvíz, úszómedence, pezsgőfürdő, talaj- és szennyvízrendszerekben is. A lencséken megtapadva nagyon gyorsan szaruhártya és/vagy kötőhártya gyulladást eredményezhet.

utazás kontaktlencsével
A medence vize is fertőzést okozhat.

Egy nyaralás során viszont tény, hogy kellemesebb a kontaktlencse viselet, ezért ilyenkor célszerűbb az eldobható típust használni és a lehető leghamarabb kidobni, ha víz fröccsent a szembe.


Védelmet nyújthat az úszószemüveg, vagy ha nem merül a víz alá, akkor egy nagyobb méretű napszemüveg. De ez esetben is amint lehet, dobjuk ki a lencséket.

7. Napvédelem

Ahogy bőrünket védjük a naptól krémmel, úgy a szemünket is óvni kell.

Sok kontaktlencse már rendelkezik UV szűrővel, viszont mivel nem fedi az egész szemet, így nem elegendő ez a védelem. A védelmet szükséges kiegészíteni, akár egy széles karimájú kalappal, vagy akár egy jó minőségű (100% UV szűrővel rendelkező) napszemüveggel.

Ha a napszemüveg lencséi még polarizáltak is, akkor a látásélmény nem csak komfortosabbá válik, hanem élmény gazdagabbá is.

8. Fertőzések

Ha az egyik vagy mindkét szem vörössé válik, fájdalmas, fényre érzékeny és a látás homályossá, a kontaktlencséket azonnal el kell távolítani a szemből!

Amíg ezek a panaszok fenn állnak, tilos a lencsék viselete, szemüveget kell használni!

A kontaktlencséket addig nem szabad kidobni, míg az orvos arra nem utasítja. Bizonyos fertőzések esetében ki kell vizsgálni a kontaktlencsét, hogy utána helyes kezelést kaphasson a szem.

9. Vásárlás

Soha ne vásároljunk olyan kontaktlencsét, amelynek eredete megkérdőjelezhető. Pláne ha a csomagolása is sérült.

Csak olyan lencsét vásároljunk, amit szakember (Optometrist, Kontaktológus vagy Szemész szakorvos) felírt. A nem megfelelő kontaktlencse maradandó károsodást okozhat a szemnek.

Konklúzió

Legyen szó tehát üzleti vagy kikapcsolódás célú utazásról, a fenti pontok megszegése hatalmas károkat okozhatnak. Ne kockáztassuk a szemünk egészségét, hiszen sokszor elég egy ártatlannak tűnő lépés és a baj már be is következik.

Szerezd be minősített webáruházból a kontaktlencséidet, szemüvegedet! Kattints ide és nézz szét a kínálatunkban.